Partnerzy:

Archiwalne

Stanowisko Prezydium Sekretariatu Metalowców ws. tzw. Tarczy antykryzysowej 3.0

Stanowisko
Prezydium Rady Krajowego Sekretariatu Metalowców NSZZ “Solidarność”

ws. rządowego projektu ustawy o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw

Prezydium Rady Krajowego Sekretariatu Metalowców NSZZ “Solidarność” z dużym niepokojem przyjmuje informację o proponowanych przez Rząd zapisach projektu ustawy tzw. “Tarczy antykryzysowej” 3.0 z dnia 22 kwietnia br. zmierzających do likwidacji podstawowych praw pracowniczych i związkowych.

Proponowane zapisy pozwolą pracodawcom, niezależnie od ich rzeczywistej kondycji finansowej, na swobodne zwalnianie pracowników, obniżanie wynagrodzeń, dysponowanie urlopem pracowników, zawieszaniem obowiązujących układów i porozumień zbiorowych oraz dowolnym dysponowaniem zakładowym funduszem świadczeń socjalnych.

Nie wyrażamy zgody na tak drastyczne ograniczanie praw pracowników do ochrony przez związki zawodowe. Przerzucanie na pracowników skutków i ciężaru kryzysu wzbudzi niepokój społeczny i utrudni walkę z pandemią. Sojusznikiem Rządu w tej ciężkiej walce z konsekwencjami kryzysu nie powinni być tylko pracodawcy, lecz również pracownicy i ich organizacje związkowe.

Apelujemy do Pana Premiera o docenienie wartości dialogu z partnerami społecznymi, zachowanie cywilizowanych reguł na polskim rynku pracy i odstąpienie od jakichkolwiek niedupuszczalnych, antypracowniczych i antyzwiązkowych rozwiązań.

Zwracamy uwagę na sposób radzenia sobie ze skutkami obecnego kryzysu w innych krajach europejskich, gdzie w sposób jednoznaczny podkreśla się istotną rolę, jaką ma w tym procesie do spełnienia strona społeczna.

Z apelem o odrzucenie proponowanych zmian zwracamy się również do wszystkich parlamentarzystów, szczególnie tych odwołujących się do ideałów “Solidarności” w roku 40-lecia powstania naszego Związku.

Apelujemy do Pana Prezydenta RP Andrzeja Dudy o niepodpisywanie proponowanej w obecnym kształcie, szkodliwie społecznej ustawy.

W razie wprowadzenia zgłaszanych obecnie przez Rząd, nieakceptowalnych społecznie zapisów “Tarczy antykryzysowej” 3.0 zmuszeni będziemy do stanowczej reakcji, z przystąpieniem do akcji protestacyjnych włącznie.